Omalovánky "Na výletě v přírodě - podzim"

kpt. Mgr. Kamila StydlikovaVOLNÝ ČAS V PODZIMNÍ PŘÍRODĚ

Dva měsíce prázdnin jsou již za námi a děti si opět zvykají na pravidelný režim se školními povinnostmi. Na podzim se mění spektrum veškerých volnočasových aktivit vzhledem k charakteru počasí. Děti i dospělí si užívají kratší chvíle volna, a proto by měly tyto okamžiky probíhat v klidu a bezpečí.

Bezpečné prostředí můžeme pro děti vytvořit doma či ve škole za použití dostupných ochranných pomůcek, avšak mimo tyto prostory se musí dítě naučit bezpečně pohybovat samo.

Období podzimu nabízí velké množství příjemných aktivit, například výlet do přírody či za památkami, posezení u ohně, pozorování flóry a fauny nebo jen procházku krajinou. Nečekaně však může nastat nebezpečná situace, kdy bude potřeba se zachovat správně.

Zvláště při pobytu v přírodě je potřeba dávat pozor a dívat se kolem sebe, kudy se pohybujeme. Zásady bezpečného chování by měli svým potomkům jako první vysvětlit rodiče, kteří tráví s dětmi nejvíce volného času. Rozebrat jednotlivé situace, vysvětlit jim, jaké možné následky jim hrozí a proč, poučit je, jak se v kterých situacích zachovat, jak reagovat. Většina zranění se totiž stává zbytečně, a to z důvodu neopatrnosti, nepozornosti či lehkomyslnosti. Děti, které se naučí číslice, by již měly dokázat v případě nehody přivolat pomoc.

Nezapomínejme ani na používání reflexních prvků, zejména při pohybu v silničním provozu. Reflexní odrazky však budou nápomocné i při eventuálním hledání osob v setmělém lese.

Barevná podzimní příroda nabízí velké množství příjemných zážitků, vnímejte proto krásu krajiny a čerstvý vzduch, chovejte se zde odpovědně a ohleduplně. A toto vše předejte i svým potomkům.

Přeji Vám hezkou zábavu, hodně poučení a zábavné; vybarvování omalovánek.
kpt. Mgr. Kamila Styblíková
preventivně informační oddělení
Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy Policie ČR

Ukázky z publikace

Ilustracni obrazek Ilustracni obrazek Ilustracni obrazek Ilustracni obrazek Ilustracni obrazek Ilustracni obrazek Ilustracni obrazek