Vzdělávací projekt "Klikni si... - bezpečně na počítači"

kpt. Mgr. Kamila StydlikovaMilé děti a milí rodiče,

jestlipak víte, jak Vám může pomoci či Vás může ohrozit Váš vlastní počítač? Pokud ne, jistě Vám přispěje neocenitelnou radou tato brožurka, kterou právě držíte v ruce. Určitě podpoří získávání nových poznatků a údajů ze světa počítačů.

Zejména internet poskytuje uživatelům volnost a otevřené dveře do úžasného a podivuhodného světa. Všichni lidé jsou zvědaví a děti obzvláště, všichni s nedočkavostí a netrpělivostí sledujeme různé novinky a zajímavosti, čekáme na další nové zprávy z oblastí, které nás přitahují.

V každém případě je ale potřeba mít doma nějakého dospěláka, který Vám pomůže orientovat se v těchto novinkách a rozlišit dobré a špatné informace. Také internet tvoří lidé, a údaje poskytované internetem rovněž vkládají do počítačů lidé.

A všichni víme, že mezi lidmi se pohybují i osoby, které nás mohou ohrozit. A to nejen při volném pohybu na ulici, ale také v klidu našeho domova – při brouzdání po internetu. Především při chatování, což je moderní způsob počítačové komunikace. V reálném čase se můžete dorozumět s kým chcete, ale rovněž s kým nechcete, a kdo po Vás může chtít neobvyklé věci, či Vám sdělovat zvláštní informace.

Proto je zde nutná kontrola dospělých, kteří by se měli alespoň občas seznámit s tím, co vlastně Vy, jejich děti, na počítači děláte, jaké stránky navštěvujete a které informace jsou pro Vás důležité. A vy sami, byste měli s rodiči hovořit a sdělovat jim všechny poznatky, které na internetu získáte, co se Vám líbí a co ne, co se Vám zdá neobvyklé, podezřelé.

Rodiče Vám mohou pomoci najít správné www stránky, které by Vás mohly zajímat, poradí Vám, kde hledat ty správné informace určené pro Vás. Dospělí lidé dokáží rozlišit ty dobré informace od těch špatných.

Na následujících stránkách Vás čeká plno praktických, zajímavých a důležitých informací potřebných pro zlepšení práce s počítačem, ale také instrukce jak ochránit Vás, tak i jak ochránit Váš počítač a nedat šanci lidem, kteří by Vás mohli ohrozit.

Věříme, že Vám tato pomůcka ulehčí orientaci v rychle se rozvíjejícím počítačovém světě, že se budete seznamovat jen s dobrými lidmi a že najdete tímto způsobem hodně kamarádů.

kpt. Mgr. Kamila Styblíková
preventivně informační oddělení
Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy Policie ČR

Ukázky z publikace

Ilustracni obrazek Ilustracni obrazek Ilustracni obrazek Ilustracni obrazek Ilustracni obrazek Ilustracni obrazek